... cultuur en natuur beleven

Ontdek de culturele bezienswaardigheden in Duitsland

Duitsland is rijk aan cultuur. Het is het land van de Reformator Maarten (Martin) Luther en middeleeuwse wandelkeizers. Het is het land dat 25 jaar geleden de eenwording van de BRD en de DDR vierde. Ook de verbinding met Nederland is fascinerend, zoals Stolberg, waar de moeder van Willem van Oranje werd geboren. Ontdekt u ook de culturele bezienswaardigheden in Duitsland.

ddr

Grensmonument Hötensleben - Langs de Muur en het IJzeren Gordijn

Bezoek aan het Grensmonument in Hötensleben

Een aantal weken geleden waren we met een groep onderweg door de Harz en op de Elbe. Op onze weg terug naar het hotel werd nog een extra programmapunt ingelast aangezien de dames en heren toch nog graag iets van de grens tussen Oost- en West-Duitsland wilden zien, en zo reden we naar een onbekend en misschien ook wel onbemind stukje Saksen-Anhalt: Hötensleben.

›› Grensmonument Hötensleben

halberstadt

Berend Lehmann Museum voor Joodse Geschiedenis en Cultuur

De stad Halberstadt heeft een eeuwenoude Joodse geschiedenis. Het Berend Lehmann Museum geeft een goede inkijk in het leven en rituelen van de Joodse gemeenschap.

De Klaussynagoog is voor bezoekers geopend. Vanuit het museum loopt u door de tuin, waar nog de resten van de barokke synagoog uit 1712 te zien zijn.

›› Berend Lehmann Museum voor Joodse Geschiedenis en Cultuur

mijnbouwmuseum

Schaubergwerk Büchenberg - Mijnbouw in Elbingerode

De langste industriële kabelbaan in Europa

Tussen 1938 en 1970 werd in de groeve Büchenberg ijzererts gewonnen. Oorspronkelijk voor Mannesmann, de productie van wapens. Na de deling van Duitsland, voor de verzorging van de DDR.

In de bezoekersmijn zijn de machines nog inwerking en geven een goed beeld van de werkomstandigheden van de mijnwerkers.

Ook geschikt voor rolstoelen.

›› Schaubergwerk Büchenberg

museum

De Hemelschijf van Nebra - De Kosmos uit de Bronstijd

Wanneer cultuur en crime samenkomen, dan heb je vaak een interessante bezienswaardigheid. Dat alles past bij de Hemelschijf van Nebra in de regio Saale-Unstrut. Na een jarenlange speurtocht en een arrestatie in Basel vond de Hemelschijf van Nebra een plaats in het Landesmuseum in Halle en kreeg een eigen bezoekerscentrum in Wangen bij Nebra.

›› Hemelschijf van NebraBurchten, Kastelen, Kerken & Kloosters Burchten, Kastelen, Kerken & Kloosters

Musea & Tentoonstellingen Musea & Tentoonstellingen

Bezoekersmijnen, Mijnbouwmusea en Grotten Bezoekersmijnen, Mijnbouwmusea en Grotten