... cultuur en natuur beleven

Het laatste vakantienieuws uit Duitsland

Altijd op de hoogte blijven over het laatste vakantienieuws uit Duitsland.

6 april 2016

Duitsland maakt zich op voor het Lutherjaar

Geboortehuis Maarten Luther

In 1517 spijkerde Maarten Luther zijn aanklacht tegen de rooms-katholieke kerk in de vorm van 95 stellingen op de deur van de Slotkerk in Wittenberg. In 2017 – vijfhonderd jaar later – staat Duitsland uitgebreid stil bij deze historische gebeurtenissen.

meer…

Ter voorbereiding op dit bijzondere herdenkingsjaar vond dinsdagochtend 5 april in Huis Schuylenburch, de residentie van de Duitse ambassadeur in Den Haag, een presentatieronde plaats. Samen met toerismeorganisaties uit ‘het land van Luther’ – Thüringen, Saksen-Anhalt en Saksen – en vertegenwoordigers uit de media en de reiswereld blikte het Duits Verkeersbureau vooruit op de vele bijzondere herdenkingsactiviteiten die in 2017 worden georganiseerd.

Michaela Klare, directeur van het Duits Verkeersbureau: “De erfenis van de Reformatie raakt de levens van meer dan 800 miljoen protestanten over de hele wereld, waarvan 2 miljoen in Nederland. Naast de religieuze impact die de Reformatie heeft gehad vormde deze tijd ook een mijlpaal in de Europese cultuurgeschiedenis. Hierdoor richten wij ons met dit thema niet alleen op christelijke reizigers, maar ook op reizigers met interesse in historie en cultuur.”

Luther-Highlights in drie deelstaten

Tot de toeristische highlights behoren:

  • Het voormalige augustijnenklooster in Wittenberg. Omgedoopt tot Lutherhaus is het nu wereldwijd het grootste museum dat aan de geschiedenis van de Reformatie is gewijd. Het geboortehuis van Maarten Luther en het huis waar hij stierf, beide in Eisleben, zijn ingericht als indrukwekkende, moderne Luthermusea.
  • De Wartburg in Eisenach, hier vertaalde Luther in ballingschap en onder het pseudoniem ‘Junker Jörg’ in 10 weken het Nieuwe Testament in het Duits. In de burcht is Luthers kamer nog altijd te bezichtigen en in Eisenach is onlangs een nieuw Luthermuseum geopend.
  • Het sterfhuis van Katharina von Bora, na de dood van Luther vluchtte diens weduwe in 1552 voor de pest naar Torgau, waar ze korte tijd later overleed. In haar sterfhuis houdt een museum de herinnering aan deze ‘beroemdste predikantsvrouw ter wereld’ levend.

2017: drie nationale exposities en acht Lutherroutes

De plaatsen die een rol hebben gespeeld in het leven van Maarten Luther, maken deel uit van acht speciaal uitgestippelde Lutherroutes. Zo worden de drie officiële Luthersteden Wittenberg, Eisleben en Mansfeld aangedaan, maar zijn ook plaatsen als Schmalkalden, Erfurt, Augsburg, Coburg, Worms en Heidelberg opgenomen. Een compleet overzicht van de routes is te vinden in de e-brochure ‘Luther 2017 – 500 jaar Reformatie’. Daarin staat ook informatie over de nationale exposities die naar aanleiding van het jubileum in Berlijn, Wittenberg en Eisenach in 2017 worden georganiseerd.

minder…

9 maart 2016

Weer meer Nederlanders op vakantie naar Duitsland

De Zwinger in Dresden

Het aantal Nederlanders dat op vakantie gaat naar Duitsland is het afgelopen jaar opnieuw toegenomen. In 2015 was er een groei in het aantal Nederlandse overnachtingen van 1,6%. Dat blijkt uit cijfers van het ‘Statistische Bundesamt’, het Duitse Bureau voor de Statistiek. Daarmee komt de teller op 11,2 miljoen Nederlandse overnachtingen. In totaal brachten alle buitenlandse gasten vorig jaar 79,9 miljoen overnachtingen door in Duitsland, een stijging van 5,4% ten opzichte van het voorgaande jaar. Met dit resultaat heeft het vakantieland voor de zesde maal op rij zijn record verbeterd.

meer…

Met dit positieve resultaat presenteert Duitsland zich vanaf vandaag op ʼs werelds grootste reisbeurs, de ITB in Berlijn. “De balans voor het jaar 2015 overtreft zowel onze verwachtingen als de prognose van de UNWTO, die een wereldwijde groei van het toerisme voorspelde van 3 tot 4%. Ook in vergelijking met andere topbestemmingen in Europa kan Duitsland als groeimotor worden gezien”, aldus Petra Hedorfer, bestuursvoorzitster van de Deutsche Zentrale für Tourismus e.V. (DZT – Duits Verkeersbureau).

Europa blijft belangrijkste markt

Duitsland is ook in 2015 een van de populairste vakantiebestemmingen van de Europeanen gebleken. Met ongeveer driekwart van het totale aantal inkomende toeristen in Duitsland is Europa de belangrijkste herkomstmarkt voor het vakantieland Duitsland. Negen van de top 10 markten voor het incoming-toerisme naar Duitsland liggen in Europa. Met 11,2 miljoen overnachtingen blijft Nederland de belangrijkste markt, gevolgd door Zwitserland met 6,4 miljoen overnachtingen, een groei van 8,4%. Ook Groot-Brittannië groeit met 7,4% sterk en verdedigt zijn vierde plek net achter de Verenigde Staten. De top 10 wordt compleet gemaakt door Italië, Oostenrijk, Denemarken, Frankrijk en België, met groeicijfers tussen de 1,3 en 5%. De grootste groei onder de Europese markten werd bereikt door Spanje (+ 24,2%), waarmee het land terugkeert in de top tien (2,7 miljoen overnachtingen).

Verwachtingen voor 2016 – voorzichtig optimisme

In de prognose voor 2016 wordt rekening gehouden met een aantal onzekere factoren. Zowel de veiligheidssituatie in Europa en wereldwijd, de ontwikkeling van de vluchtelingenproblematiek en de randvoorwaarden van de wereldeconomie kunnen het toerisme beïnvloeden. Deze factoren in aanmerking genomen, gaat het Duits Verkeersbureau uit van een iets vertraagde groei van 1 tot 3%.

minder…