... cultuur en natuur beleven

Halberstadt Goes Hollywood - The Monuments Men

Halberstadt als coulisse voor de Sint-Baafskathedraal van Gent.

Als de redactie van Duitsland-Vakantieland.com in Halberstadt is, dan is het niet zo raar dat we een stuk MOETEN schrijven over de film van George Clooney, die deels in Halberstadt werd gedraaid: The Monuments Men.

De film baseert op het waargebeurde verhaal van een kleine groep mannen, die in de Tweede Wereldoorlog de opdracht hebben door de nazi’s geroofde kunstwerken uit Duitsland te halen en deze terug te geven aan de rechtmatige eigenaars. Niet gemakkelijk, aangezien de mannen veel verstand van kunst hebben, maar niet van militaire operaties.

Dat Hollywood iets plande werd al in september 2012 duidelijk, toen plotseling George Clooney in de omgeving werd gezien. Ruim een half jaar later werd in de filmstudio’s van Babelsberg bij Berlijn en in Merseburg aan de Saale gedraaid. Langzaam zette de Hollywood-tros zich nu in beweging richting de Harz. In het vijf sterren hotel 'Landhaus zu den Rothen Forellen' in Ilsenburg betrokken sterren zoals John Goodman, Matt  Damon, Bill Murray en George Clooney kwartier. Cate Blanchett is dan al terug in de USA, haar opnames voor 'Parijs' waren in Berlijn al klaar.

Dat ook in Halberstadt delen van de film zouden ontstaan wisten we al uit de media. In Halberstadt werd nu de Domplatz, het plein voor de Dom, afgezet en het symbool van de stad voor het publiek gesloten. De eerste rekwisieten en camera’s werden opgebouwd. Eindelijk was het dan zover: Halberstadt was klaar voor Hollywood.

De Dom van Halberstadt | Met vriendelijke ondersteuning | © Mahlk De Dom van Halberstadt | Met vriendelijke ondersteuning | © Mahlke

Een hoofdrol is weggelegd voor de Dom van Halberstadt. In The Monuments Men is de Dom echter de Sint-Baafskathedraal van Gent waar het altaar - het Lam Gods van de Gebroeders van Eyck - door de nazi’s wordt gestolen. Dan blijkt, dat een scene die in Parijs speelt is mislukt. Clooney besluit spontaan dit in Halberstadt nog eens te draaien, tenslotte is het straatje 'Unter den Zwicken', direct naast de Dom, uitermate geschikt. Een ware sensatie voor de toeschouwers die achter de hekken staan te kijken. De crew draait met publiek. En natuurlijk gaan de eerste twee pogingen mis. Massaal worden mobiele telefoontjes tevoorschijn gehaald en tijdens het filmen in de avonduurtjes flitsen de cameraatjes dat het een lieve lust is. Dan besluit de crew een extra opname te maken, waarbij juist gefotografeerd mag worden, maar wel met het verzoek de daarop volgende poging vooral geen gebruik te maken van mobiele telefoons. En dat lukt. Applaus voor Halberstadt en Halberstadt applaudisseert voor Clooney.

In dezelfde week zijn we onderweg als we circa 5 km voor Halberstadt een bordje voor de filmcrew met de aanwijzing 'Langenstein' zien staan. Wat hier gedraaid wordt blijft even onduidelijk, maar in de film is het meer dan duidelijk te zien: het tunnelsysteem Malachit en de kloof ernaartoe. In de tunnel zijn gestolen kunstwerken opgeslagen. De realiteit is, dat hier in de Tweede Wereldoorlog een tunnelstelsel voor de bouw van de V2 raket ontstond, maar nooit in gebruik werd genomen.

Na ruim 4 weken is alles weer als vanouds. Natuurlijk blijft The Monuments Men het thema in de stad. Zal de Dom duidelijk te herkennen zijn? Zien we nog bekenden, tenslotte waren verschillende mensen uit de Harz als figurant bij de film betrokken.

En dan is het zover. The Monuments Men gaat in première.  Halberstadt Goes Hollywood. Natuurlijk zitten we in de bioscoop, reserveerden vroeg genoeg de beste plaatsen. Het licht wordt gedimd en meteen zien we de Dom van Halberstadt, gevolgd door het 'steegje in Parijs'. Een „wow“ en „ooh“ gaat door de zaal. En al wordt Halberstadt niet genoemd, mochten we alleen maar coulisse zijn, toch zijn we trots op onze stad en genieten bij popcorn en cola. Ja, dit gaat een leuke filmavond worden.