... cultuur en natuur beleven

Rothenburg ob der Tauber

Rothenburg ob der Tauber, is wereldwijd een begrip bij toeristen. En als je dan al in het toerisme werkt, dan is een bezoek aan de middeleeuwse stad een must en zo liet zich een afspraak in Zuid-Duitsland ideaal combineren met een overnachting in de vakwerkstad.

Zodra je de A7 verlaat en in de binnenstad komt, rij je een geheel eigen kosmos binnen. Voor een overnachting heb ik het Flair Hotel Reichsküchenmeister op 100 meter van de markt gekozen. Bij boeking meteen een parkeerplaats geboekt, want met ruim 1 miljoen bezoekers zal het wel druk worden. Achteraf gezien viel dat wel mee en daarvoor is ook gemakkelijke verklaring te vinden: dagelijks worden honderden bezoekers uit Azië, vooral uit Japan, met bussen naar de stad gebracht en zijn hier voor een dag of hebben een hotel in de stad.

Het klokkenspel van de Ratstrinkstube en Sneeuwballen

Het is bijna 17 uur als ik op de markt een kopje koffie wil gaan drinken. Het marktplein is bijna leeg, maar dat zal niet lang meer duren, want uit alle hoeken van de stad komen meer en meer toeristen en staan met fototoestellen in de aanslag voor….  ja voor wat eigenlijk. Klokslag 17 uur gaan alle camera’s, mobieltjes en selfie-sticks de lucht in richting de 'Ratstrinkstube' waar dan de figuren van de legendarische 'Meistertrunk' tevoorschijn komen. Volgens de overlevering dronk burgemeester Nusch op bevel van de graaf Tilly in een teug een kruik met 3,25 liter wijn leeg om zo de stad voor de vernietiging te redden. Een legende en nooit bewezen, maar ook nu nog goed voor een kort schouwspel en nadat de figuren achter de ramen verdwijnen is ook de markt binnen de kortste keren weer leeg. Dagelijks tussen 10 en 22 uur vind dit spektakel, ieder uur, plaats.

Sneeuwballen - een zoete specialiteit uit Rothenburg

Ondertussen brengt de kelner van de Konditorei mijn koffie met een specialiteit die in ieder zichzelf respecterend café of restaurant in Rothenburg ob der Tauber wordt aangeboden: de Schneeball. Ik ga voor klassiek met poedersuiker, maar ze zijn ook verkrijgbaar met chocolade, glazuur of wie het ietsje luxer wil, met champagner.

Het hele jaar door kerst

Om de hoek van de markt ontdek ik het ‘Deutsche Weihnachtsmuseum’ en het winkeltje van ‘Käthe Wohlfahrt’, waar het hele jaar kerststemming heerst. De fabrikant van kerstdecoraties is sinds 1977 in Rothenburg ob der Tauber gevestigd en aardig in de hand van toeristen uit Japan. Ik loop even door de winkel en vraag me af of dit nu kunst of kitsch is. Wie bang is dat alle gekochte kerstballen en girlandes tijdens de reis kapot gaan, laat het gemakkelijk naar huis sturen.

De echte Käthe Wohlfahrt bus Käthe Wohlfahrt in Rothenburg ob der Tauber

Van Nürnberger braadworstjes en Japanse serveersters

Wie eens stereotypisch ‘Duits’ wil eten is in Rothenburg ob der Tauber aan het juiste adres. Menukaarten hangen in alle talen en zelfs met plaatjes voor de eetgelegenheden. Van Nürnberger braadworstjes met zuurkool tot ‘Schweinshaxe’ – de hiel van een varken – met rode kool en aardappelknoedel. Hier wordt alles geserveerd, wat het toeristenhart begeerd. Onder de bediening: Japanse serveersters in traditionele Beierse klederdracht. De show must go on. In bijna perfect Duits word ik naar mijn keuze gevraagd. Tijdens het eten krijg ik van twee Duitse mannen die ook helemaal verbaast staan van het toeristenspektakel een goede tip: een rondleiding met de nachtwacht, begin om 21.30 uur op het marktplein. Aangezien de Engelse rondleiding om 20.00 uur begint, lijkt met dit wel een leuk idee. De stad ontdekken zonder een Aziatische tros toeristen.

Rondleiding met de nachtwacht in Rothenburg ob der Tauber Rondleiding met de Nachtwacht door Rothenburg ob der Tauber

Met de nachtwacht op pad

Als de nachtwacht even voor half tien op de markt verschijnt, staan rond 40 mensen te wachten. De nachtwacht, met een een ruige baard, een lange mantel, en bewapend met een soort zwaard en lantaarn neemt ons mee op een tijdreis door het middeleeuwse Rothenburg, vertelt verhalen over de pest, de belegering van Tilly en de eet- en drinkgewoonten van de raadsheren. Hans-Georg Baumgartner, zoals de nachtwacht in het dagelijkse leven heet weet te boeien en vertelt met veel humor. Voor mij geldt dan ook, een rondleiding met de nachtwacht is een must. Wie Duits verstaat kan ook de Duitse rondleiding goed volgen. Baumgartner vertelt rustig en met duidelijke stem.

Markt van Rothenburg ob der Tauber bij nacht De markt van Rothenburg ob der Tauber

Kriminalmuseum - Van misdaad in de middeleeuwen

Een van de omvangrijkste musea voor misdaad en justitie in de middeleeuwen is het Kriminalmuseum op loopafstand van de markt. Hier wordt vooral het rechtspreken en de volstrekking getoond. Hoe menig veroordeelde zijn ten last gelegde daad uiteindelijk toch toegaf wordt duidelijk aan hand van het vele martelwerktuig. Ook de minder zware straffen waren geen pretje, iets wat goed te zien is aan de schandmaskers en de prangers die worden tentoongesteld.

Schandmasker in het Kriminalmuseum van Rothenburg ob der Tauber Schandmasker in het Kriminalmuseum in Rothenburg ob der Tauber

Winkelen tussen modelspoor en ridderuitrustingen

Overal in de stad zijn kleine souvenirwinkeltjes te vinden. Twee winkeltjes steken echter met kop en schouders boven de rest uit: Früchte & Feinkost Endreß, waar niet alleen levensmiddelen worden aangeboden, maar ook speelgoed en modeltreinen. Vanbuiten lijkt het een klein winkeltje, maar door de smalle gangen kom je in verschillende ruimtes. Een echte ervaring, want waar kan je al een Märklin-locomotief of Pico-wagon samen met een pak melk afrekenen.

Voor de ridder van nu is de ‘Waffenkammer' the place to be. Hier worden vooral jongensdromen waar. Complete ridderuitrustingen zijn hier verkrijgbaar, maar ook kleding van het rek voor kruisridders en maagden. Kleine ridders worden blij van houten zwaarden en papieren helmen. De eigenaar Johannes Wittmann vertelt, dat hier niet alleen mannen met rode wangetjes naar buiten gaan, maar ook filmproducties bij hem rekwisieten kopen.

De Waffenkammer - voor grote en kleine ridders De Waffenkammer - voor grote en kleine ridders
Handgemaakte ridderuitrustingen Handgemaakte ridderuitrustingen
Daar hangt dan ook een prijskaartje aan Daar hangt dan ook een prijskaartje aan
Ook voor kleine ridders Ook voor kleine ridders

Terug in de 21ste eeuw

Rond 24 uur later rij ik door de stadspoort weer de 21ste eeuw binnen. Weg van de vele Amerikaanse en Japanse toeristen. 365 dagen kerstfeest, maar ook weg van de vele eeuwen vakwerk. Rothenburg ob der Tauber hoort in iedergeval op het 'to-do-lijstje' voor Duitsland.

Prijs/Kwaliteit

Wat prijs en kwaliteit aangaat is alles in de juiste verhouding. Hier worden geen extreem hoge prijzen verlangt, moderate prijzen voor de overnachtingen en ook de maaltijden zijn vaak goedkoper dan in menig Nederlands restaurant.

Rondleiding Nachtwacht

Dagelijks op de markt
20.00 uur - Engels
21.00 uur - Duits

Duur van de rondleiding:
ca. 1 uur.

Tourist Information

Aan de markt van Rothenburg ob der Tauber.

Alle genoemde bezienswaardigheden, de Tourist Information en het hotel liggen op loopafstand - max. 400 meter bij elkaar vandaan.

Door Aletta Jaeckel op 21-09-2015