... cultuur en natuur beleven

Steden ontdekken in Duitsland

Iedere stad heeft ook eigen bijzonderheden. In Duitsland zijn prachtige te ontdekken.

Potsdam met de Hollandse wijk en de Engelse landschapsarchitectuur. Het middeleeuwse Rothenburg ob der Tauber of Dessau aan de Elbe, waar de architectuur van de Bauhaus-stijl te vinden is.

Rothenburg ob der Tauber

Van pittoreske Vakwerkhuizen en middeleeuwse Misdaden

Wereldberoemd, van Japan tot Amerika, is het vakwerkstadje Rothenburg ob der Tauber. In het 'Deutsche Weihnachtsmuseum' is het hele jaar kerststemming en een must is een stadswandeling met de nachtwacht Hans-Georg Baumgarten. In het 'Kriminalmuseum' is de misdaad uit de middeleeuwen tastbaar. Heksenvervolging, folterwerktuig en schandmaskers.

›› lees: Rothenburg ob der Tauber

Schandmasker in het Kriminalmuseum van Rothenburg ob der Tauber Schandmasker in het Kriminalmuseum in Rothenburg ob der Tauber

Potsdam

Van Sanssouci, Spionnen en de Hollandse Wijk

Onder de rook van Berlijn ligt misschien wel een van de mooiste steden in Duitsland: Potsdam.

Niet alles is meteen 'zichtbaar', ondanks de zichtassen in de landschapsparken. Een bezoekersmagneet is het barokke kasteel Sanssouci met de kasteeltuinen. Zo groot, dat je dat het gemakkelijkste op de fiets kunt doen.

›› lees: Potsdam - Sanssouci en Hollandse gevelhuizen

Het Park Sanssouci in Potsdam

Halberstadt - Het Leed van Langenstein-Zwieberge en The Monuments Men

De Tweede Wereldoorlog heeft zichtbare sporen achtergelaten in Halberstadt. Vlakbij de domstad ligt het concentratiekamp Langenstein-Zwieberge, waar ook meerdere Nederlanders en Belgen om het leven kwamen.

Halberstadt en het tunnelsysteem bij het concentratiekamp waren echter ook coulisse voor de film The Monuments Men van George Clooney.

Twee interessante verhalen met een kijkje achter de schermen van Hollywood.

›› lees: Het leed van Langenstein-Zwieberge
›› lees: The Monuments Men - Halberstadt Goes Hollywood

De Dom van Halberstadt | Met vriendelijke ondersteuning | © Mahlk De Dom van Halberstadt | Met vriendelijke ondersteuning | © Mahlke

Bautzen... maar ook Budyšin

Sorbische tradities in de Oberlausitz

In de Oberlausitz in Saksen aan de Poolse en Tsjechische grens worden twee talen gesproken: Duits en Sorbisch. Een bijzondere traditie is het Paasrijden en meteen een highlight onder de evenementen.

Tip: de simultaankerk in de binnenstad. Zelfs de kerktoren wordt nog bewoond.

›› lees: Bautzen - maar ook Budyšin
›› lees: Sorbische traditie in Bautzen

Paasruiters in Bautzen