... cultuur en natuur beleven

Kasteel van Stolberg (Harz)

Schloßberg 1 | 06536 Südharz | ›› Kasteel van Stolberg (Harz)

Dit is het kasteel waar Juliana van Stolberg - De moeder van Willem van Oranje - werd geboren.

Het oudste gedeelte van het kasteel stamt uit de tijd rond 1200 en daarna steeds meer uitgebouwd tot uiteindelijk het kasteel tussen 1690 en 1700 zijn huidige vorm kreeg. Tot de onteigening in 1945 is het kasteel steeds in het bezit geweest van de graaf van Stolberg, later de vorst zu Stolberg-Stolberg.

Vanaf 1947 wordt het door het DDR-Regiem als vakantieverblijf gebruikt. Het gebruik was enerzijds een zegen, die er voor zorgde dat het kasteel niet werd afgebroken, anderzijds was juist dit gebruik de oorzaak van schade die door de ombouw werd veroorzaakt.

In 1993, na de eenwording van Duitsland, kocht een investeerder het kasteel, om er een hotel van de te maken. Slechte renoveringen aan het dak van het kasteel zorgden voor een enorme schade, waardoor water in het kasteel binnendrong. Zwam ontstond en dit leidde ertoe dat vanaf 1994 het kasteeel leeg stond.

Eind 2002 nam de Deutsche Stiftung Denkmalschutz - monumentenzorg - in overleg met de deelstaat Saksen-Anhalt het kasteel over en begon met de sanering van het kasteel. Sinds 2008 is het kasteel deels voor het publiek toegankelijk.Raadhuis met de trap naar het kasteel Raadhuis met de trap naar het kasteel
Standbeeldje van Juliana bij het kasteel Standbeeldje van Juliana bij het kasteel

Juliana van Stolberg (1506-1580)

Juliana van StolbergOp 15 februari 1506 begint met geboorte van Juliana van Stolberg - de moeder van Willem van Oranje - ook een belangrijk stukje Nederlandse geschiedenis op het kasteel. Haar ouders Botho VIII van Stolberg-Wernigerode en Anna van Eppstein-Königstein stonden open voor de opkomende reformatie en zo genoot Juliana een Lutherse opvoeding. Tot haar 13e levensjaar woonde Julia afwisselend op het kasteel in Stolberg, Wernigerode en Hohnstein.

In 1523 trouwde ze met graaf Filips II van Hanau-Münzenberg. Uit dit huwelijk werden vijf kinderen geboren. Als Juliana hoogzwanger is van het vijfde kind sterft de graaf echter. Voor zijn nog minderjarige zoon wordt naast Juliana ook Willem de Rijke, graaf van Nassau-Dillenburg tot voogd benoemd. In 1531 trouwden Juliana en Willem. Uit dit huwelijk stammen nog eens 15 kinderen. Daaronder stadshouder Willem van Oranje. 

Juliana stierf op 18 juni 1580 op 74-jarige leeftijd. Ze liet 160 kinderen, klein- en achterkleinkinderen na.

Maandag: gesloten
Dinsdag - Vrijdag: 11 - 16 uur
Zaterdag, Zon- en Feestdagen: 11 - 17 uur

Gratis entree.

Rondleidingen op aanvraag.

Bistro bij het kasteel.

U kunt gebruikmaken van de openbare parkeerplaatsen in Stolberg. Via de trap naast het raadhuis komt u bij het kasteel. U kunt ook bij de stadspoort Rittertor parkeren. Van hieruit wandelt u naar het kasteel. Op de Schlossberg is geen parkeergelegenheid.  

Ook voor bussen geschikt.

Beperkt toegankelijk voor rolstoelen. In het kasteel is een lift.

Overnachten in Stolberg

›› Alle beschikbare accommodatie in Stolberg (Harz)