... cultuur en natuur beleven

Domschatten in de Harz

Beleeft u onvergetelijke momenten, tijdens een bezoek aan twee beduidende kerkschatten in Saksen-Anhalt. Dichtbij elkaar gelegen in de Harz, bieden de Domschatten van Halberstadt en Quedlinburg een unieke kijk op de geleefde religie uit de afgelopen 2000 jaar.

Domschat van Halberstadt

[$=project.imageDescription(

Domschat Halberstadt, Armrelikwie van de heilige Nicolaas, 13e eeuw. Fotograaf: Landesamt für Denkmalpflege und Archäologie Sachsen-Anhalt, Juraj Lipták

Al meer dan 1200 jaar is de Dom St. Stephanus het religieuze middelpunt in de regio. Fascinerende kunstwerken getuigen van zijn geschiedenis. Tussen 1236 en 1486 werd de Domkerk gebouwd. Als voorbeeld dienden de kathedralen in Frankrijk.

De Domschat van Halberstadt, is met meer dan 650 kunstwerken één van de meest omvangrijke kerkschatten wereldwijd. Prachtige gewaden, altaarschilderijen en kunstwerken gemaakt van brons en goud getuigen van de meesterlijke kunst uit de middeleeuwen. Wereldberoemd is de textielkunst, daaronder het Abraham-Engel-tapijt uit de periode rond 1150. Circa 300 objecten uit de Domschat zijn hier, in de nieuwe tentoonstelling te bewonderen. Hoogtepunt is de schatkamer.

Domschatzverwaltung Halberstadt
Domplatz 16a
D-38820 Halberstadt
www.dom-und-domschatz.de

Domschat van Quedlinburg

[$=project.imageDescription(

Domschat Quedlinburg. Kam Heinrich I – 7e of 8e eeuw. Fotograaf Norbert Perner

De Stiftskerk St. Servatii is het middelpunt van Quedlinburg, de UNESCO werelderfgoedstad. De Romaanse architectuur en de middeleeuwse kunstschat geven de plaats van de eerste Duitse koningen en keizers een monumentaal karakter. Koning Heinrich I en zijn gemalin, de heilige Mathilde, legden hier de grondsteen voor het ontstaan van de Stiftskerk, de stad en de staat. De traditie van de Ottonen om naar Quedlinburg te komen, werd ook door latere heersers voortgezet. Een bezoek aan de wereldberoemde Domschat in de Stiftskerk is een indrukwekkende ervaring. Een bijzonder hoogtepunt is het geknoopte tapijt uit de tijd rond 1200, het oudste bewaard gebleven exemplaar in Europa.

Domschatzverwaltung Quedlinburg
Schlossberg 1g
D-06484 Quedlinburg
www.domschatzquedlinburg.de

In de Dom en de Domschat van Halberstadt heeft u gratis entree met de HarzCard.
›› meer